Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 4. joulukuuta 2009

Vanhoja miehiä Disneyn studiolta.

Jos on edes hieman tutustunut Disney-elokuvien taustoihin, on varmasti törmännyt käsitteeseen "Yhdeksän vanhaa miestä" (Nine old men). Kyse on yhdeksästä animaattorista joita oli mukana Disneyllä Lumikista aina Pelastuspartio Bernard ja Biancaan, siis noin neljä vuosikymmentä.

Disneyn studio oli vaikeuksissa toisen maailmansodan jälkeen, ja Walt Disneyn oli vastahakoisesti jaettava valtaansa, jotta studio saataisiin pyörimään tehokkaasti. Tässä uudelleen organisoinnissa hän perusti animaatiolautakunnan, johon kuuluvien huippuanimaattoreiden tarkoitus oli toimia Waltin neuvonantajina uusia animaatioita ja muita animaattoreita koskevissa kysymyksissä. Nimitys tulee presidentti Rooseveltilta, joka käytti sitä Yhdysvaltain korkeimmasta oikeudesta. Walt Disney alkoi nimittää animaattoreidensa ydinjoukkoa samalla tavalla, tosin silloin miehet olivat noin 30-40 vuotiaita, eivät siis kovinkaan vanhoja.


Ryhmän jäsenet ja vuosi jolloin he ovat aloittaneet studiolla:
Suluissa syntymä- ja kuolinvuosi.

1927 Les Clark (1907-1979)
1933 Eric Larson (1905-1988)
1934 Frank Thomas (1912-2004)
1934 Ward Kimball (1914-2002)
1934 Milt Kahl (1909-1987)
1935 Marc Davis (1913-2000)
1935 Ollie Johnston (1912-2008)
1935 Wolfgang "Woolie" Reitherman (1909-1985)
1935 John Lounsbery (1911-1976)

Les Clark
Clark on ryhmästä ainoa joka on ollut mukana tekemässä ensimmäisiä Mikki Hiiri-lyhäreitä, esimerkiksi Höyrylaiva Villeä. Hän oli mukana lähes kahdessakymmenessä pitkässä elokuvassa ja yli sadassa lyhytelokuvassa. Fantasiassa Clark oli mukana Noidan oppipoika-jaksossa.

Eric Larson
Lumikissa ja seitsemässä kääpiössä Larson vastasi Ujo-kääpiöstä ja teki Ain laulain työtäs tee -kohtausta. Peter Panissa hän teki kohtauksen jossa Peter ja lapset lentävät Lontoon yllä. 1970 ja 1980 -luvuilla hän oli kouluttamassa Disneylle uusia animaattoreita. Näin hän siirsi Disneyn vanhan animaattorikaartin opit uudelle sukupolvelle.

Frank Thomas
Thomas on animoinut monia tunteellisia kohtauksia Disneyn klassikoihin. Näihin lukeutuvat mm. Kaunottaren ja Kulkurin spagetti-illallinen ja kuollutta Lumikkia surevat kääpiöt. Hän on toiminut myös usean pahis-hahmon pääanimaattorina, kuten Tuhkimon hyytävä äitipuoli, ja hieman koomisemmat Kapteeni Koukku ja Herttakuningatar. Jäätyään eläkkeelle Thomas kirjoitti hyvän ystävänsä Ollie Johnstonin kanssa neljä Disney animaatiota käsittelevää kirjaa. Disney Animation: Illusin of Life -kirjaa pidetään kaikkien aikojen parhaana animaation oppikirjana.

Ward Kimball
Kimball oli tekemässä Lumikkia, mutta lopulliseen elokuvaan ei päätynyt yhtään hänen animoimaansa kohtausta. Tästä suuttuneena hän olikin ottamassa studiolta lopputilin, mutta sai tehtäväkseen animoida Pinokkion omatunnon, heinäsirkka Samun. Walt Disney ei ollut tyytyväinen usean taiteilijan Samu-luonnoksiin, mutta Kimball onnistui. Hän on animoinut Dumbo-elokuvan varikset ja Tuhkimon hiiret. Huumorintajustaan ja kepposistaan tunnettu Kimball pääsi todella revittelemään elokuvassa Liisa Ihmemaassa, jossa hän vastasi Irvikissasta ja Titteli-tyy ja Titteli-tom -hahmoista. Hän oli mukana myös hullujen teekutsujen teossa. Kimball voitti ohjaamillaan lyhyt anmaatioilla Oscarin kahdesti: Toot, Whistle, Plunk and Boom 1953 ja It´s tought to ne a bird, 1969.

Milt Kahl
Kahl oli uskomattoman lahjakas animaattori ja sai siksi usein hoitaakseen vaikeimman työn, ihmishahmojen animoinnin. Hän onkin vastannut Liisasta, Peter Panista ja Prinsessa Ruususen prinssi Philipistä. Kahl on vastannut myös pahisten animoinnista. Viidakkokirjan Shere Khan ja Madame Medusa elokuvasta Pelastuspartio Bernard ja Bianca ovat hänen taidonnäytteitään. Useiden vuosien ajan hahmojen suunnittelu ja tyyli oli Kahlin kynästä lähtöisin.

Marc Davis
Davis tunnetaan parhaiten naishahmoistaan: Cruella De Vill, Pahatar ja Helinä-keiju. Hän oli erittäin taitava toteuttamaan myös eläinhahmoja. Davisin Bambi-luonnosten pohjalta kehittyi tyyli jossa realismi ja karikatyyrimäisyys yhdistyvät eläinhahmoissa. Prinsessa Ruusunen oli Davisille hyvin tärkeä projekti, ja hän oli Pahattaren lisäksi myös Auroran pääanimaattori.

Ollie Johnston
Johnston ja aiemmin esitelty Frank Thomas olivat erittäin hyviä ja läheisiä ystäviä. He olivat tavanneet jo ennenkuin aloittivat työnsä Disneyllä. Johnston muistetaan Mowglin ja Baloon ystävyyden kuvaamisesta Viidakkokirjassa ja Prinsessa Ruususen kolmen hyvän haltiattaren elävöittämisestä. Hän oli mukana yli 24. pitkän elokuvan tekemisessä ja viimeisessä, Pelastuspartio Bernard ja Bianca -elokuvassa kissa Rufus on Johnstonin karikatyyri.

Wolfgang "Woolie" Reitherman
Animaattorina Reithermanin tyylinnäytteitä ovat Fantasian dinosaurukset, Pinokkion Monstro-valas ja Prinsessa Ruususen lopputaistelu, jossa Philip kohtaa lohikäärmeeksi muuttuneen Pahattaren. Reitherman siirtyi ohjaajaksi 101 Dalmatialaisen myötä. Hän on ohjannut mm. Miekka kivessä, Viidakkokirja, Aristokatit ja Pelastuspartio Bernard ja Bianca -elokuvat.

John Lounsbery
Lounsbery on joukosta ainoa, joka ei ehtinyt jäädä eläkkeelle studiolta. Hän kuoli 1976 kesken Pelastuspartio Bernard ja Biancan tekemisen. Uransa alussa Lounsbery työskenteli Pluto-lyhäreissä. Pitkissä elokuvissa hän animoi mm. Dumbon Timotei-hiiren, Tuntien tanssi-jakson Fantasiaan ja Kaunottarelle ja Kulkurille Bella notte -kappaleen esittävän Tonyn.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...